W moim domu (woj. podlaskie) potrawa ta jest obowiązkowa. Nie wiem skąd rodzice mieli przepis (bo mało kto ze znajomych kojarzy tę potrawę...), łazanki z makiem po prostu BYŁY ;-))
na "zupę": woda
zmielony mak (może być masa makowa)
cukier
ew. płatki migdałów, rodzynki, aromat migdałowy
Przygotowanie:
Gdy ciasto będzie już zagniecione, należy je rozwałkować na grubość około 3-7 mm, po czym pokroić w paski szerokości około 1-2 cm i podzielić na małe romby.
Zagotować w lekko osolonej wodzie (aż wypłyną i przez moment jeszcze mają sobie pływać). Wyciągnąć łyżką cedzakową i wrzucić do "zupy" makowej.
Wodę na "zupę" zagotować i dodawać składniki. Dokładnie mieszać. Proporcje powinny być takie, by po połączeniu składników wyszła "gęsta zupa". No i oczywiście słodka!
Podawać na ciepło / gorąco :-)
Nadesłał(a) nanak,
dnia: 2012-12-31 21:50:48.993
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.