na sos: 5 łyżek majonezu roślinnego, najlepiej z fasoli
łyżka oliwy
łyżka soku z cytryny
po 1/2 łyżeczki: tymianku, bazylii, czosnku
sól i pieprzu do smaku
kilka kropel octu winnego
Przygotowanie:
Buraczki odsączam z nadmiaru soku. Cebulę siekam w kostkę i podsmażam do miękkości na oleju. Płatki owsiane zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15 minut. Wszystkie składniki mieszam, znaczy zagniatam na jednolitą masę. Nie przejmujemy się, jeśli wyjdzie za rzadka. Lepię kulki wielkości piłeczek pingpongowych, obtaczam w panierce i po kilka smażę na rozgrzanym tłuszczu, "turlając" je delikatnie łopatką po patelni. Odsączam z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Składniki sosu mieszam i odstawiam na 15 minut do lodówki.
Nadesłał(a) hebiichigo,
dnia: 2013-01-07 19:15:30.26
Źródło/autor przepisu: Mój blog http://veganandvain.blogspot.com/