puszka.pl - pysznie!

Zupa z szałwi


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

3 łyżki posiekanej szałwi
4 ząbki czosnku
1,5 l wywaru z warzyw
liść laurowy
tymianek
1 łyżka mąki
4 łyżki oleju słonecznikowego

do posypania:
- 6 łyżek tartego żółtego sera
- zielona pietruszka

Przygotowanie:

Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do wywaru razem z liściem laurowym i tymiankiem, gotować ok. 5 min. Mąkę zrumienić na patelni bez tłuszczu, dodać olej, wymieszać, podprawić zupę.

Przed podaniem posypać serem i zieloną pietruszką. Podawać z grzankami lub paluszkami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-19 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992

Twoje zapiski: