puszka.pl - pysznie!

Czekolada z herbatnikami

Szybka, bardzo smaczna czekolada!


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 10

ulubione herbatniki np. holenderskie (wegańskie)
aromaty do ciasta - w zależności kto jakie smaki lubi

na polewę:
1/2 kostki margaryny
2-4 łyżki kakao
2-4 łyżki cukru

Przygotowanie:

Na początek robimy polewę: do garnka wrzucamy margarynę i kakao. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy i dodajemy cukier. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy wybrany aromat do ciasta.

Herbatniki mielimy w blenderze i dodajemy do polewy. Ilość zmielonych herbatników powinna być taka, by czekolada nie była zbyt gęsta, ale też zbyt rzadka. Przelewamy do naczynia lub foremek do lodów. Wstawiamy do lodówki aż stężeje.

Wskazówki i uwagi:

Trzeba uważać, jakie aromaty do ciasta dodajemy, bo nie wszystkie według mnie ze sobą graja.

Najlepiej wybrać jeden aromat do całości lub podzielić polewę i aromatyzować różnymi aromatami poszczególne porcje.

Świetnie się tu sprawdzają gumowe foremki do lodów.
Nadesłał(a) wegaadam, dnia: 2013-01-11 20:13:29.597
Źródło/autor przepisu: Z mojego bloga

Twoje zapiski: