puszka.pl - pysznie!

Kremowe spaghetti a'la Gdynia (z sosem pomidorowym z tofu i kaparami)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2 (ale duże :) )

makaron pełnoziarnisty
puszka pomidorów krojonych
1 kostka tofu (marynowane, albo w sosie sojowym)
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki kaparów
1 łyżeczka ostrej papryki
sos sojowy
1/2 kartonika śmietanki sojowej (czyli około 125 ml)
oregano, pieprz - do smaku (opcjonalnie jeszcze czosnek staropolski)
oliwa
przyprawa warzywna

Przygotowanie:

Obieramy i siekamy drobno cebulę i czosnek. Tofu kroimy również w drobną i cienką kostkę. Makaron gotujemy w wodzie z odrobiną oliwy i 2 łyżkami przyprawy warzywnej (nie solimy).

W tym czasie rozgrzewamy oliwę i smażymy czosnek i cebulę do momentu, gdy się zeszkli. Posypujemy papryką, mieszamy, zmniejszamy ogień i smażymy około minuty. Wrzucamy tofu i przesmażamy razem mieszając. Skrapiamy sosem sojowym (niezbyt obficie, bo później dodamy kapary i może być zonk).

Jak będzie dobrze przemieszane, dodajemy pomidory i kapary, mieszamy i przykrywamy na jakieś 2 minuty.

Prawdopodobnie makaron jest już gotowy, więc go odcedzamy, płuczemy zimną wodą i odstawiamy na bok pod przykryciem.

Wracamy do sosu: dodajemy śmietankę sojową i pieprz, mieszamy i próbujemy - warto wtedy dodać sos sojowy dla wzmocnienia smaku. Dusimy chwilę (ok. 2 min, więcej nie trzeba) wszystko razem. Przed podaniem posypujemy oregano i mieszamy razem raz jeszcze.

Wykładamy na makaron i zjadamy ze smakiem :)

Śmietanka sojowa daje bardzo fajny kremowy sos - za to kapary dokładają do dania odrobinę "morskiej" nuty. Przepis powstał w drodze improwizacji i naprawdę dał bardzo ciekawy efekt. Zdziwiliśmy się pozytywnie oboje i danie zostało pożarte z dużą dokładką (stąd trudność w ocenie liczby porcji).
Nadesłał(a) Irris, dnia: 2013-01-19 17:57:51.815
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: