puszka.pl - pysznie!

Zupa-krem ziemniaczano-selerowa ze śmietaną i serwatką


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

1 duży seler
3 ziemniaki
1 łyżka oleju sojowego do smażenia
1 l wywaru z warzyw bez kapusty
0,5 l serwatki
1 szklanka śmietany
1 łyżka mąki
1 łyżka jarzynki
sól
cukier do smaku
zielona pietruszka do posypania

Przygotowanie:

Seler i ziemniaki pokroić w kostkę, poddusić na oleju, ugotować na wywarze z warzyw. Przetrzeć przez sito lub zmiksować, połączyć z serwatką, podprawić zawiesiną z mąki i śmietany, zagotować. Doprawić do smaku. Przed podaniem dodać zieloną pietruszkę.

Wskazówki i uwagi:

Podawać w filiżankach do zupy z grzankami, groszkiem ptysiowym, precelkami lub paluszkami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-11-29 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992

Twoje zapiski: