na puree: 3 spore ziemniaki
2 cebule
2 w miarę płaskie łyżeczki musztardy
olej do smażenia
ew. sól
na kotlety dodatkowo: 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
bułka tarta
Przygotowanie:
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy w zimnej wodzie, obieramy i rozgniatamy. Cebule drobno kroimy, podsmażamy na oleju i dodajemy do ziemniaków. Dodajemy musztardę i dobrze mieszamy. Można troszkę dosolić do smaku. Puree dla dwóch osób jest gotowe.
2. Jeśli robimy kotlety, to dodajemy jeszcze mąkę kukurydzianą, mieszamy, formujemy raczej mniejsze kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Liczba kotletów wystarczy pewnie dla trzech osób (mi wyszło 13 sztuk). Trzeba je smażyć na największym ogniu i nie kłaść na patelnię za dużo sztuk naraz (ja kładłam po dwie), bo wtedy spada temperatura oleju i się rozwalają.
Nadesłał(a) moni,
dnia: 2013-01-24 23:14:59.576
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.