Pomysł na szybki aromatyczny obiad lub romantyczną kolację. Sos jest delikatny, ale danie jest dość sycące. Kolejna zaleta to to, że nie wymaga dużej ilości składników.
ok. 150 g makaronu anielskie włosy
ząbek czosnku
pomidor (mały lub 1/2 dużego)
białe wino
oliwa
sok z cytryny
sól, pieprz
mąka
Przygotowanie:
Makaron ugotować. W trakcie gotowania makaronu można przygotować sos.
Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojony czosnek i pomidora, podlewamy winem, zmniejszamy ogień i mieszamy parę minut, aż sos się zredukuje. Można znowu podlać trochę winem, jeśli trzeba.
Następnie dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny. Na końcu zagęszczamy mąką (oczywiście rozmieszaną w zimniej wodzie). Kiedy sos jest gotowy, polewamy nim ugotowany makaron.
Wskazówki i uwagi:
Wlosy anielskie można zastąpić cienkim spaghetti.
Nadesłał(a) sylvia,
dnia: 2013-01-26 22:05:44.301
Źródło/autor przepisu: przepis od znajomego kucharza, zmodyfikowany (w wersji oryginalnej z owocami morza)