puszka.pl - pysznie!

Zupa pomidorowo-sojowa

W miarę szybkie danie - pod warunkiem, że wcześniej namoczymy soję ;) Gotowanie raczej nie jest długie, potem już idzie piorunem ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 1

szklanka suchej soi
0,5 l przecieru pomidorowego
mała marchewka
kawałeczek pora i selera
sól
chili
olej

Przygotowanie:

Namaczamy soję na 12-24 godzin, płuczemy i gotujemy w świeżej wodzie do miękkości. Odcedzamy.

Zalewamy soję przecierem pomidorowym, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, por i seler. Solimy do smaku, dolewamy trochę oleju i doprawiamy chili. Gotujemy do czasu, aż marchewka zmięknie.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli wolimy moczyć soję dłużej (ponoć zalecane), to po 12. godzinach należy wymienić wodę. Można dodać przyprawy typowe dla pomidorówki, tj. bazylię, czosnek, oregano...
Nadesłał(a) Luna7, dnia: 2013-01-30 21:04:14.209
Źródło/autor przepisu: przepis własny

Twoje zapiski: