puszka.pl - pysznie!

Papryka faszerowana soją

Proste danie, przypominające smakiem gołąbki :), lecz nie w kapuście, a w papryce.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: 3

1/2 opakowania kotletów mielonych sojowych (ja użyłam koperkowych)
1/2 ugotowanego woreczka ryżu
3 słodkie, podłużne papryki
przyprawy według uznania (ja dodałam kozieradkę, majeranek, pieprz, pieprz cayenne)
odrobina oleju do posmarowania naczynia żaroodpornego

Przygotowanie:

Papryki wydrążamy, ale ostrożnie żeby nie popękały.
Masę do kotletów sojowych przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, dodajemy później do niej ryż i przyprawy.
Otrzymaną mieszanką nadziewamy wydrążone papryki.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy w nim papryki.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem ok. 30 min. (należy patrzeć, czy papryka puściła sok) Po 30 min otwieramy naczynie i pieczemy przez ok. 10min już bez pokrywki.

Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Pyszne danie, najlepiej podawać z pieczarkami w sosie własnym :) Smakowity duet!
Nadesłał(a) malolata71, dnia: 2013-02-02 21:43:55.162
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: