2 l wody
1 cebula
2 marchewki
2 pietruszki
2 liście kapusty włoskiej
plaster selera
1 mały por
1 mały buraczek
1 ziemniak
3 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
1 suszony grzybek
1 ząbek czosnku
sól
1 liść laurowy
2 ziarnka ziela angielskiego
pieprz
1 łyżka masła (można pominąć)
zioła i zielenina: lubczyk, majeranek, koperek, natka
Przygotowanie:
Cebulę przekroić na pół, podpiec na blasze. Jarzyny pokroić w talarki, poddusić na oleju, a następnie ugotować wraz z podpieczoną cebulą, grzybkiem, solą, liściem laurowym i zielem angielskim.
Pod koniec gotowania dodać pozostałe przyprawy. Rosół odcedzić, dodać masło, zieleninę, doprawić do smaku.
Wskazówki i uwagi:
Część warzyw można zużyć do rosołu, a część wykorzystać do sałatki. Podawać z ryżem, makaronem, kostką z kaszy manny, fasolką, kluskami francuskimi, lanym ciastem.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2000-12-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992