puszka.pl - pysznie!

Witariańska tarta makowo-figowa

Pyszna tarta, nie tylko na Walentynki :)


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: 2 - na małą foremkę w kształcie serca

spód:
duża garść orzechów włoskich (moczonych przez noc i wysuszonych w suszarce spożywczej)
8-10 suszonych daktyli bez pestek
szczypta soli

wypełnienie:
125 g maku
4 suszone figi
łyżka miodu lub agawy
łyżeczka Mesquite (sproszkowane owoce jadłoszyna o cudownym karmelowo-piernikowym zapachu, boskość!)

polewa:
1 dojrzałe awokado
2 łyżki surowego kakao
1-2 łyżki agawy
1 łyżka lekko ciepłej wody

Przygotowanie:

Mak namoczyć na noc razem z figami.

Aby wykonać spod, miksujemy w robocie kuchennym orzechy, rozdrobnione daktyle i sól, dopóki uzyskamy dość gruboziarnistą konsystencję. Uzyskaną masą wykładamy foremkę (najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, aby łatwiej można było wyjąć), spód i boki, i wkładamy do zamrażarki na 1 h do lekkiego stwardnienia.

W tym czasie przygotowujemy wypełnienie. Mak wraz z figami odcedzamy z wody, dodajemy agawę, mesquite i miksujemy w blenderze dopóki masa zacznie się robić jednolita. Jeśli macie inne urządzenia do rozdrobnienia np. młynek czy starą maszynkę do mięsa (choć tego nie jem, to maszynka wydaje się być najlepsza :) to jak najbardziej możecie ich użyć. Powstałą masą wypełniamy nasza tartę.

Teraz już został tylko krem do zrobienia. Miąższ z awokado miksujemy z kakao, agawą i wodą. Masę nakładamy na wierzch naszej i wkładamy do lodówki lub od razu jemy :)

Wskazówki i uwagi:

Porcja jest na małą foremkę, wiec przy użyciu większych należy odpowiednio zwielokrotnić proporcje.
Nadesłał(a) Witarianie, dnia: 2013-02-07 22:33:33.346
Źródło/autor przepisu: witarianie@blogspot.com

Twoje zapiski: