szklanka ryżu, najlepiej klejącego
szklanka zielonej soczewicy
1 cebula
3 ząbki czosnku
6 pieczarek
kilka łyżek mąki
sól, pieprz, sos sojowo grzybowy, papryka odrobina kminku, płatki drożdżowe nieaktywne.
Przygotowanie:
Ryż i soczewicę ugotować osobno i ostudzić. Pieczarki zetrzeć na tarce i smażyć dopóki cała woda nie odparuje. Cebulę posiekać bardzo drobno, a czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki przełożyć do miski i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, aby masa ładnie się połączyła.
Następnie nagrzewamy piekarnik do 190 st. C. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia i smarujemy odrobiną oleju, formujemy łyżką burgery. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż ładnie zbrązowieją. Po wyjęciu z piekarnika burgery są fajnie chrupkie. Jak ktoś takich nie lubi, to należy je czymś przykryć aż zmiękną.