puszka.pl - pysznie!

Cebulowy gryczany wegański chleb bezglutenowy z automatu

Z chlebami bezglutenowymi nigdy nic nie wiadomo, jednak po dwóch, czasem niestety i trzech próbach, w końcu wychodzi taki, o jakim marzyliśmy. Warto więc próbować, a zacząć można np. od takiego bazowego przepisu, który powstał na skutek eksperymentowania z kilkoma innymi przepisami ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

450 ml wody
2 łyżki oleju
250 g mąki gryczanej
250 g mieszanki mąk
(u mnie 100 g ryżowej + 100 g amarantusowej + 50 g kukurydzianej)
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1 paczuszka drożdży suchych


oraz średnia cebula

Przygotowanie:

Składniki dajemy do maszyny w takiej kolejności, jak to jest podane wyżej: tak więc kolejno mokre, suche, a na koniec, w przeciwnych rogach pojemnika, sól, cukier, a drożdże na środek albo tam, gdzie cukier.

Cebulę drobno kroimy i smażymy pod przykryciem, aż zmięknie. Można przyprawić ją wg uznania, co nada chlebowi dodatkowego smaczku.

W międzyczasie, gdy cebulka robi się na patelni, zaglądamy do maszyny. Pilnujemy, by ciasto miało prawidłową konsystencję.
Jeśli za bardzo lepi się do ścianek, trzeba dosypać trochę mąki. Jeśli mieszadła nie są w stanie pracować - trzeba dolać trochę wody. Wszystko zależy od tego, jakiej użyliśmy mieszanki mąk.
Dobrze zrobione ciasto powinno trzymać się mieszadeł i z czasem, gdy działać będzie na nie ciepło, przypominać fakturą marshmallows.

Gdy automat wzywa po dodatki, dodajemy cebulę i np. jakieś ziarna (słonecznik, dynia etc.)

Wskazówki i uwagi:

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!

Jeśli ciasto nie urośnie, i tak zostawmy je do upieczenia, bo to, co wyjdzie, też będzie jadalne, choć nie piękne ;) Następnym razem zwiększamy porcję drożdży lub bardziej staramy się o prawidłowe rozłożenie składników w czasie wsypywania.

Swój automat ustawiam na chleb średnio spieczony, ale myślę, że można kombinować ze stopniem spieczenia.
Nadesłał(a) Chelonia, dnia: 2013-02-19 23:00:56.74
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: