1 puszka ciecierzycy
1 puszka pomidorów
1 średnia czerwona lub biała cebula (można też wymieszać)
sól
oliwa (do smażenia)
2 ząbki czosnku
kilka suszonych śliwek
1 łyżeczka startego imbiru (najlepiej świeżego)
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kuminu
pół łyżeczki papryki ostrej lub szczypta pieprzu cayenne
kilka kropel cytryny
opcjonalnie do dodania:
nasionka siemienia lnianego
drobno pokrojone orzechy nerkowca
świeża kolendra lub pietruszka do posypania
kleks śmietany (dla nie wegan albo sojową)
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w większe kawałki albo piórka, solimy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy wyciskany albo posiekany czosnek, imbir i gałkę, podsmażamy wszystko w miarę szybko, tak, żeby nie spalić.
Dorzucamy pokrojone kawałki suszonej śliwki, podsmażamy, by troszkę puściły sok.
Wrzucamy zawartość puchy ciecierzycy (bez wody). Smażymy chwilkę i dodajemy szczyptę ostrej papryki (ostrość wedle uznania) oraz kumin. Po chwili przesmażenia dorzucamy puchę pomidorów. Wszystko podsmażamy jeszcze chwilę, by pomidory się rozgotowały.
Można dorzucić do smaku i drobnego chrupania co się chce, siemię lniane/posiekane orzechy nerkowca/słonecznika itp. Najlepiej całość przykryć i poddusić troszkę mieszając co jakiś czas, żeby cieciorka była troszkę miększa. Przed zdjęciem z ognia dodać kilka kropel cytryny.
Danie gotowe, w miseczce można dać kleksa śmietany, by zmniejszyć pikantność i posypać np. świeżą kolendrą albo pietruszką. Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Dla mnie najlepiej smakuje z chlebem ciemnym, ale można tez podawać z ryżem albo tortillą.
Nadesłał(a) mada710,
dnia: 2013-02-19 22:53:20.698
Źródło/autor przepisu: modyfikacja przepisu na cieciorkę z pomidorami :)