puszka.pl - pysznie!

"Gravlax" z pieczonej dyni

Efekt spontanicznego eksperymentu, którego wynik zupełnie przeszedł moje oczekiwania :) Miałam ochotę na coś marynowanego z dużą ilością koperku, a akurat miałam trochę upieczonej dyni muszkatołowej. Tak wpadłam na pomysł przygotowania dania a la "gravlax" - czyli łososia marynowanego z przyprawami i dużą ilością koperku.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

400 g dyni muszkatołowej, upieczonej
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka soli
świeżo zmielony pieprz
dużo drobno posiekanego koperku
2-3 łyżki oleju lnianego

Przygotowanie:

Dynię kroimy pod kątem na kawałki. Skrapiamy olejem i sokiem z cytryny. Pokrywamy warstwą soli, cukru i świeżo zmielonego pieprzu. Wszystko grubo posypujemy siekanym koperkiem. Marynujemy w zamkniętym naczyniu, w lodówce co najmniej 24 godziny. Przed podaniem kroimy w cienkie plasterki. Serwujemy z ciemnym chlebem i musztardą. Polecam! :)
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2013-02-20 23:39:33.477
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2013/02/gravlax-z-pieczonej-dyni.html

Twoje zapiski: