puszka.pl - pysznie!

Kotlety ziemniaczane z farszem z ryżu i warzyw


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 20 kotletów

8 sporych ziemniaków
1 saszetka ryżu (80 g)
1 średnia marchewka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
skrobia ziemniaczana
sól, pieprz, zioła prowansalskie
olej do smażenia

Przygotowanie:

Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Kroimy bardzo drobno marchewkę, cebulę i czosnek. Rozgrzewamy w garnku trochę oleju i wrzucamy na niego pokrojone warzywa. Troszkę je smażymy, a później zmniejszamy ogień i dusimy je jakiś czas pod przykryciem. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Ugotowany ryż studzimy w zimnej wodzie, odsączamy (u mnie było właściwie wyciskanie). Dodajemy do ryżu duszone warzywa, mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.

Ziemniaki studzimy w zimnej wodzie, obieramy, rozgniatamy na puree. Doprawiamy je solą i pieprzem oraz dodajemy tyle skrobi ziemniaczanej, żeby masa się dobrze lepiła.

Wstawiamy masę ziemniaczaną oraz ryż z warzywami na kwadrans do lodówki. Rozgrzewamy olej na patelni. Bierzemy po trochu masę ziemniaczaną, robimy placek, kładziemy na środek łyżkę farszu, zawijamy formując kotlety i je smażymy.
Nadesłał(a) moni, dnia: 2013-02-21 22:42:16.549
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: