25 dag pieczarek
10 dag podsuszonego miąższu bułki
1 łyżka masła
2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
7 dag mąki ryżowej
sól
pieprz
2 łyżki śmietany
zielona pietruszka do posypania
Przygotowanie:
Połowę pokrajanych w plasterki pieczarek i miąższ bułki zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz. Następnie przetrzeć lub zmiksować i znów zagotować. Pozostałe pieczarki posiekać i poddusić na tłuszczu nie rumieniąc, dodać do zupy.
Zupę podprawić zawiesiną z mąki ryżowej i zimną wodą, doprawić do smaku solą i pieprzem, zabielić śmietaną. Przed podaniem dodać posiekaną zieloną pietruszkę.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2000-11-30 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992