Ciasto: mieszamy suche z suchym, miksujemy mokre z mokrymi. Ciągle miksując do mokrych składników powoli dosypujemy suche składniki. Ciasto powinno wyjść dość gęste. Wkładamy wszystko do foremek i pieczemy w 175 stopniach przez około 15-20 min. Gdy 'dźgniemy' babeczkę patyczkiem i będzie on suchy, wyjmujemy nasz wypiek z piekarnika. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krem: margarynę miksujemy z kakao i cukrem pudrem, dodajemy ekstrakt waniliowy i powoli dolewamy mleko, do czasu aż konsystencja będzie nam odpowiadać. Krem nakładamy na ostudzone babeczki.
Wskazówki i uwagi:
"(*) czasem robię też wersję kokosową i odpowiednio:
- do ciasta dodaję mleko kokosowe (wtedy jednak dolewam nieco mniej oleju)
- do kremu dodaję "śmietankę kokosową" (tzn. tą gęstą część mleka kokosowego, gdy rozwarstwi się)
- w młynku mielę wiórki kokosowe i dodaję je zarówno do ciasta (wtedy ucieram je do momentu, aż zacznie robić się 'masło kokosowe'), jak i do kremu"
Nadesłał(a) CiastoWMiasto,
dnia: 2013-02-23 09:30:19.142
Źródło/autor przepisu: Ola Ż.