puszka.pl - pysznie!

Mrożenie kukurydzy

O mrożeniu kolb kukurydzy prosto z pola.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kolby kukurydzy
sól

Przygotowanie:

Kukurydzę cukrową pozbawiamy liści i "wąsów" (jeśli ma), odcinamy końcówki (z obu stron), wrzucamy do gorącej, osolonej wody i gotujemy ok. 5-7 minut.

Po wystudzeniu każdą kolbę dokładnie suszymy lub wycieramy do sucha (np. papierowym ręcznikiem), a następnie pakujemy do woreczka na mrożonki.

Taka kukurydza wytrzyma w zamrażalniku dobre pół roku z hakiem, więc zimą z radością ją odnajdujemy, wrzucamy (bez rozmrażania!) do wrzątku i po kilku minutach gotowania zajadamy ze smakiem, wspominając minione lato.

Wskazówki i uwagi:

Można też zgrillować w piekarniku.
Nadesłał(a) EwaH, dnia: 2013-02-24 13:45:08.337
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: