puszka.pl - pysznie!

Chałka pszenno-kukurydziana


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 2 chałki

375 g mąki kukurydzianej
500 g mąki pszennej
60 g drobnego jasnobrązowego cukru
2 torebki (po 7 g) drożdży instant
szczypta soli
60 g masła
375 ml ciepłego mleka 2%

Przygotowanie:

1. Z porcji mąki kukurydzianej odsypać 1 łyżkę. Resztę wymieszać w dużej misce z mąką pszenną, cukrem, drożdżami i solą. Dodać pokrojone w drobną kostkę masło i rozetrzeć palcami, tak aby ciasto przypominało drobne okruchy. Dodać mleko i wymieszać wszystkie składniki, aż powstanie gładka bryła.

2. Ciasto przenieść na oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiać ok. 5 minut, aż będzie gładkie i jednolite.

3. Następnie podzielić ciasto na 6 części i uformować z każdej z nich cienki wałek o długości ok. 30 cm. 3 wałki ułożyć na oprószonej mąką powierzchni i zapleść warkocz. To samo zrobić z 3 pozostałymi.

4. Ułożyć chałki na blasze, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do momentu aż podwoją swoją objętość.

5. Piekarnik rozgrzać do 230 st. C. Posmarować każdą chałkę wodą, posypać po wierzchu odłożoną mąką kukurydzianą. Piec przez 15 min., po czym zmniejszyć temperaturę do 190 st. C i piec kolejne 15 min.
Nadesłał(a) indygo, dnia: 2013-02-25 20:44:15.797
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia diabetyczna" wydawnictwa Świat Książki

Twoje zapiski: