dynia
przyprawy wg uznania (ja dałam mieszankę czosnek z pomidorami suszonymi i suszoną bazylią)
sól
pieprz
oliwa extra virgin
ew. ser mozzarella lub żółty - dla laktowegetarian
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy na 200 st. C (u mnie około 10-15 min). Dynię myjemy, obieramy i kroimy na grubość kilku cm, nie za cienko, bo się zrobi papka i nie za grubo, bo długo będzie się piec.
W miseczce rozrabiamy oliwę z wybranymi przyprawami i pędzelkiem smarujemy plastry pokrojonej dyni. Korzystałam z gotowego przepisu, ale teraz z doświadczenia mogę powiedzieć, że wystarczy dynię posmarować cieniutko, tylko z wierzchu. Oprócz tego można położyć plastry sera, jeśli ktoś ma potrzebę oraz dodatkowo posypać solą. Układamy dynię na blasze lub silikonowej tacce i folii aluminiowej. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy z termoobiegiem ok. 20 min. Danie ma bardzo ciekawy i delikatny smak.