puszka.pl - pysznie!

Zupa owocowa z suszonych śliwek i jabłek


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

25 dag suszonych śliwek
50 dag jabłek
goździk
cynamon
cukier do smaku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl. śmietanki

Przygotowanie:

Suszone śliwki umyć, namoczyć, gotować w tej samej wodzie (2 litry) razem z goździkiem, cynamonem i cukrem do smaku. Do miękkich śliwek dodać obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka, ugotować, podprawić zawiesiną z mąki ziemniaczanej i śmietany.

Zupę owocową można przed podprawieniem zawiesiną przetrzeć. Można też przetrzeć tylko jabłka, a śliwki pozostawić w całości.

Podawać z grzankami z bułki lub makaronem nitki.

Wskazówki i uwagi:

Zupę owocową można robić ze wszystkich owoców sezonowych.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992

Twoje zapiski: