puszka.pl - pysznie!

"Suflet" z ziemniaków, batatów i marchewki

W zamyśle miały być to kotlety, jednak masa wyszła nieco za rzadka i skończyło się na tworze, który można nazwać czymś pomiędzy babką, sufletem i kotletem ziemniaczanym ;)
Przez bataty i marchewkę mają piękny kolor, pachną bardzo zachęcająco i mają delikatny, słodkawy smak.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 12

- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 3 spore bataty
- 3-4 marchewki
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki curry
- zmielone siemię lniane (2-3 łyżki)
- trochę mąki kukurydzianej/owsianej/z ciecierzycy/bądź innej klejącej (1-2 łyżki)
- 1-2 łyżki oleju

Przygotowanie:

W osolonej wodzie gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, bataty i marchew. Gdy będą już odpowiednio miękkie, marchew kroimy w drobną kostkę, a ziemniaki z batatami wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę (bądź ugniatamy czymś). Następnie dokładamy rozdrobnioną marchewkę, olej i mieszamy, doprawiając całość do smaku.
Następnie możemy po prostu dodać zmielone siemię lniane, ale możemy też dodać pianę z siemienia by całość nieco bardziej przypominała suflet (gotujemy siemię w wodzie przez 20 minut, odcedzamy 'glutka' po czym ubijamy go na pianę przez 10 min).
Otrzymaną masę nakładamy do formy na muffinki i pieczemy w 180 st. C przez około 20-30 minut. Czekamy aż przestygną i wyjmujemy z foremek.

Wskazówki i uwagi:

1) Myślę, że z otrzymanej masy możemy usmażyć też placuszki.
2) Wegetarianie mogą oczywiście zastąpić siemię/pianę z siemienia jajkiem.
Nadesłał(a) Olexy, dnia: 2013-03-06 23:56:48.519
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: