Bezmączne muffiny makowe z białej fasoli (bezglutenowe)
Miał być klasyczny makowiec, ale postanowiłam zrobić coś nietypowego. Tak oto trafiłam na przepis, który zmienił mój światopogląd... No, na pewno fasolopogląd ;) Nie dość, że pyszne, to jeszcze sycące, pożywne i można śmiało jeść, nie martwiąc się o dodatkowe kilogramy :)
- 250 g białej fasoli (z puszki lub suchej, już namoczonej i ugotowanej)
- 250 g maku (suchego)
- pół szklanki daktyli
- banan
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
Przygotowujemy mak (namaczanie, mielenie/tylko namaczanie, jeśli kupiliśmy już starty). Podlewamy wodą daktyle i odstawiamy na co najmniej godzinę. Warto je wcześniej posiekać na drobno.
Robimy puree z fasoli, banana i daktyli (nie odsączamy ich, tylko blendujemy całość).
Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy skórkę pomarańczową lub inne bakalie. Masę przekładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok 30 min.
Polewa i dodatki na górze wg uznania.
Tym razem użyłam roztopionej czekolady gorzkiej Goplany i posiekanych orzechów włoskich.
Wskazówki i uwagi:
Z powyższego przepisu powinno wyjść ok. 12 średniej wielkości muffinów o wadze ok. 75 g każdy.
Przy takiej ilości daktyli muffiny wychodzą lekko słodkie, więc jeśli ktoś lubi bardzo słodko, to może ich dać więcej (albo dosłodzić masę zupełnie inną substancją ;)
Nadesłał(a) Chelonia,
dnia: 2013-03-06 23:50:37.502
Źródło/autor przepisu: inspiracja pochodzi z http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/