makaron spaghetti (ok. pół paczki)
3-4 średnie ziemniaki
2 duże marchewki
1 papryka
2 średnie cebule
5-6 ząbków czosnku
4 pomidory (lub puszka pomidorów)
2 łyżki przecieru pomidorowego
olej do smażenia
bazylia
oregano
sól
pieprz
chilli lub pieprz cayenne
słodka papryka
i inne przyprawy według uznania ;)
Przygotowanie:
Całe danie przygotowujemy w jednym dużym garnku. Zaczynamy od pokrojenia marchewki, ziemniaków, papryki i cebuli. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę (ok. 1-1,5 cm).
Wszystko wrzucamy do garnka z olejem (oleju wlewamy dosyć dużo, tak na około 0,5 cm). Dodajemy pokrojony lub zmiażdżony czosnek i przyprawy. Kiedy wszystko nam odrobinę się podsmaży i zmięknie, dodajemy pokrojone pomidory i przecier pomidorowy, podsmażamy tak ok. 1 min. i dolewamy 3 szklanki wody. Co jakiś czas mieszamy, sprawdzamy smak i dolewamy wody.
Kiedy warzywa już całkiem zmiękną, dodajemy (NIE UGOTOWANY) makaron. Gotujemy do miękkości makaronu. SMACZNEGO :)
Wskazówki i uwagi:
Polecam często sprawdzać smak i dodawać przyprawy stopniowo.
Dużo, dużo mieszamy, ponieważ potrawa lubi przywrzeć do dna :)