Proste, lekkie, pyszne :) Ja podałam kotleciki z soczewicą, która u mnie w domu obecnie (obok kminku) robi furorę oraz z fasolką szparagową… Palce lizać
seler
ser (może być np. żółty, choć polecam kozi - jestem jego wielką fanką) w plastrach
1 jajko
odrobinę mleka
sól
pieprz
…lub inne przyprawy, które chcemy dodać do panierki :)
Przygotowanie:
1. Korzeń selera obieramy i kroimy w grube plastry (ok. 1 cm – 1,5 cm), najlepiej tak, aby wyszła nam ich parzysta liczba
2. Plastry wrzucamy do gotującej się, osolonej wody na ok. 5 min, po czym odcedzamy.
3. Jajko, mleko i przyprawy wrzucamy do miseczki i roztrzepujemy.
4. Bierzemy po dwa plastry selera i przekładamy je jak kanapkę serem (lub tym co podpowie nam wyobraźnia i gusta smakowe – mamy tu olbrzymie pole do popisu dla kulinarnej wyobraźni). Tak przygotowane kotlety obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy.