puszka.pl - pysznie!

Bakłażany zapiekane


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 6 osób

6 bakłażanów
5 cebul
1 jajko
1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
2 łyżki mąki
3 łyżki tartego żółtego sera
oliwa do obsmażenia

sos:
2 łyżki oleju sojowego
3 łyżki mąki
2 szkl. mleka
żółtko
sól
pieprz

Przygotowanie:

Umyte bakłażany przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć, posolić i odstawić na 20 min. Sporządzić sos: mąkę rozetrzeć z olejem, rozprowadzić mlekiem, mieszając zagotować, doprawić solą i pieprzem, podprawić żółtkiem. Bakłażany osuszyć, oprószyć po wewnętrznej stronie mąką i lekko obrumienić na oliwie po obydwu stronach. Cebule posiekać i udusić na niewielkiej ilości wody i oleju. Z białka ubić pianę, połączyć z cebulą, sosem beszamelowym, napełnić wydrążone bakłażany, posypać tartym serem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zapiec. Podawać z chlebem, surówkami, ziemniakami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992

Twoje zapiski: