Gryczane pierogi z nadzieniem z buraków, fety i zatharu
Pyszne, aromatyczne pierożki z wyrazistym słodko-słonym nadzieniem z mocną tymiankową nutą. Wszystkie składniki tej potrawy upiornie się kleją - ciasto do wałka, farsz do łyżeczki, więc trzeba je brać sposobem - ciasto i wałek solidnie omączyć, a łyżeczkę przed każdym nałożeniem kolejnej porcji farszu zmoczyć. Zapewniam, że warto ponieść te trudy!
2 szklanki mąki gryczanej
na ciasto: 1 szklanka jasnej mąki orkiszowej
1 szklanka letniej wody
1 jajko z chowu wolnowybiegowego
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
na farsz: 200 g fety
2 spore upieczone/ugotowane buraki
2 czubate łyżki zatharu lub suszonego tymianku
3-4 duże cebule
olej do smażenia
Przygotowanie:
Z wszystkich podanych składników zagniatamy ciasto - najlepiej w robocie. Przykrywamy ścierką, żeby nie obeschło.
Przygotowujemy farsz: fetę przekładamy do dużej miski. Buraki obieramy, kroimy w kostkę, dokładamy do fety. Wszystko traktujemy tłuczkiem do ziemniaków - chodzi o to, aby zostały wyraźne kawałki buraków, żeby było co pogryzać. Jeżeli nie zależy Wam na takim efekcie, to buraki można zmiksować blenderem i wymieszać z fetą widelcem. Dodajemy zathar, całość dokładnie mieszamy.
Ciasto cienko rozwałkowujemy podsypując mąką na grubość ok. 3-4 mm. Wykrawaczką do ciastek wycinamy krążki. Na każdy nakładamy pół łyżeczki farszu, sklejamy - palce najlepiej zanurzać każdorazowo w mące, nie będą się tak kleić. Gotowe pierożki układamy na omączonym talerzu.
Przygotowujemy cebulkę do posypania - drobno posiekaną szklimy na oleju. Gdy wszystkie są gotowe zagotowujemy wodę z solą w sporym garnku. Gotujemy porcjami. Można (a nawet trzeba! ;-) je także dodatkowo zrumienić na oleju.
Wskazówki i uwagi:
Aby zamrozić pierogi układam je na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia, wkładam do zamrażarki na jakąś godzinkę, a potem przekładam do woreczka. W ten sposób się nie kleją i można rozmrażać praktycznie po jednym :)Polecam!
Zatar (zathar) to popularna w krajach Bliskiego Wschodu mieszanka przypraw, w skład której wchodzą tymianek, oregano, czasem inne zioła (np. majeranek czy hyzop) oraz sól, ziarno sezamu i sumak.