1 i 1/2 szklanki razowej mąki orkiszowej
3/4 szklanki razowej mąki ryżowej
1 i 1/2 proszku do pieczenia
1/2 szklanki brązowego, nierafinowanego cukru
3 jajka z chowu wolnowybiegowego
1 szklanka oliwy
3/4 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego
1,5 łyżeczki świeżego/suszonego rozmarynu
150 g dobrej, gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Formę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
Czekoladę siekamy niezbyt drobno. Dobrze, żeby zostało trochę większych kawałków.
W jednej misce mieszamy wszystkie mokre składniki: jajka, jogurt, oliwę i rozmaryn. W drugiej łączymy ze sobą suche składniki: mąki, proszek do pieczenia i cukier. Wlewamy mokre składniki do suchych, jako ostatnią dodajemy czekoladę, szybko mieszamy tylko do połączenia składników, aby czekolada się nie roztopiła.
Przekładamy ciasto do blachy, wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok. 40-45 minut aż do suchego patyczka. Czekamy aż lekko przestygnie w formie, przekładamy na kratkę do kompletnego ostudzenia. Polecam!