Moja wersja sosu winegret ;) W innych sosach zawsze czegoś mi brakowało, więc musiałam stworzyć własny. Wygląda trochę jak błotko, ale jest obłędny w smaku. Doskonały do wszystkich sałat :)
1 natka posiekanej pietruszki
oliwa z oliwek - 6-8 łyżek
sos sojowy ciemny - 2-3 łyżki
czosnek - 3-4 ząbki sprawiają, że już jest trochę ostro
sok z 1 cytryny (ew. półtorej)
2-3 łyżeczki curry
opcjonalnie troszkę ostrej papryki
Przygotowanie:
Jeśli mamy coś w stylu multi-trio (małego podręcznego mikserka), problem z głowy, wystarczy wszystko wrzucić i samo się zblenduje.
Jeśli jednak przygotowujemy sos ręcznie, to polecam wykonać to następująco: oliwę, sos sojowy, sok z cytryny mieszamy w kubku.
Następnie dodajemy czosnek i przyprawy. Na sam koniec należy zmieszać to wszystko z bardzo drobno posiekaną pietruszką.
Wskazówki i uwagi:
Polecam próbować na bieżąco, bardzo łatwo przesadzić z czosnkiem i może być za ostro. Można też rozcieńczyć sos wodą - jest wówczas delikatniejszy w smaku.
Nadesłał(a) Mała Kaczka,
dnia: 2013-03-14 23:18:35.467
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.