puszka.pl - pysznie!

Brukselka z porem i suszonymi pomidorami w sosie z mleka kokosowego

Moja koleżanka Renata, robiąc "czyszczenie lodówki", czyli chcąc ugotować obiad z tego, co akurat ma, wpadła na genialny pomysł. Ja urozmaiciłam go dodatkowo pomidorami suszonymi :) Polecam jako dodatek do wszelkich makaronów, ryżu, kasz.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

400-500 g brukselki
1/2 dużego pora
pomidory suszone w zalewie - opcjonalnie (kilka połówek do smaku)
1/2 puszki gęstego mleka kokosowe
sól
pieprz
czosnek

Przygotowanie:

Pomidorki suszone (jeśli używamy) kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni, najlepiej na oleju, w którym były kupione. Zdejmujemy z patelni.

Brukselkę i por kroimy w dość grube plasterki i również podsmażamy. Dolewamy trochę wody i dusimy kilka minut pod przykryciem. Dodajemy mleko kokosowe - ilość według uznania. Gdyby Wasze mleko było za rzadkie, dałabym mniej wody i całe mleko.

Dodajemy zmiażdżony czosnek, podsmażone pomidorki suszone, sól i pieprz i dusimy jeszcze kilka minut. Mieszamy z ugotowanym ryżem/makaronem/kaszą. Mniaaam:) Smacznego!
Nadesłał(a) niesia12, dnia: 2013-03-17 17:08:00.104
Źródło/autor przepisu: Moja koleżanka Renia Ż. :)

Twoje zapiski: