Grzyby trochę moczymy w wodzie, myjemy. Zalewamy przegotowaną wodą, troszkę solimy i gotujemy aż będą miękkie, a bulion grzybowy w zdecydowanie brązowym kolorze i dość gęsty (kiedy większość wody wyparuje).
Odcedzamy grzyby i kroimy je na małe kawałki. Studzimy bulion. Ziemniaki ścieramy na puree na tarce. Odlewamy od nich tyle soku, ile się da. Kroimy cebulę w kostkę. Dodajemy do ziemniaków cebulę, grzyby i 20 łyżek ostudzonego bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy tyle mąki, żeby masę kładło się na patelnię (a nie lało) i smażymy na złoto z obu stron.
Nadesłał(a) moni,
dnia: 2013-03-18 23:19:25.373
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.