Jeśli lubicie włoskie smaki - spaghetti z sosem pomidorowym, bazylię, oliwki i czosnek, będą to kotlety dla Was. Powstały nieco przypadkiem, gdy miałam ochotę na spaghetti, którego akurat nie miałam pod ręką. ;)
- ok. 100 g suchej kaszki kuskus
- jeden spory pomidor
- pół czerwonej papryki
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- garść oliwek
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- kilka listków bazylii
- kostka naturalnego tofu
- sól i pieprz
- olej
- bułka tarta lub inna panierka
Przygotowanie:
Cebulę, pomidora, paprykę, oliwki i czosnek drobno siekamy, wrzucamy do garnka i podsmażamy na oleju. Następnie dosypujemy kuskus i dolewamy tyle wody, by kaszka wszystko wchłonęła, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez chwilę.
W międzyczasie tofu blendujemy z bazylią.
Gdy kuskus będzie już gotowy, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, i podgrzewamy wszystko razem jeszcze chwilę ciągle mieszając aż nasza masa stanie się bardziej zwarta i lepiąca.
Do otrzymanej masy dodajemy tofu z bazylią, mieszamy i formujemy małe kotleciki, które panierujemy np. razową bułką tartą.
Na końcu smażymy je na małej ilości oleju.
Wskazówki i uwagi:
Nie mając pod ręką pomidorów użyłam też raz ok. kubeczka mrożonki "Czerwone warzywa na patelnię" z Frosty i też było ok. :)
Zamiast świeżej bazylii można dodać oczywiście suszoną.
Nadesłał(a) Olexy,
dnia: 2013-03-21 13:53:01.466
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.