puszka.pl - pysznie!

Zupa ogórkowa przecierana


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

4 duże ogórki kiszone
4 ziemniaki
2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
1,5 l wywaru z warzyw
1 łyżka mąki
w wersji lakto 1 szkl. śmietany
sól
cukier
zielona pietruszka do posypania

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w wodzie (1 szkl.) z olejem. Ogórki zetrzeć na tarce, dodać do ziemniaków i gotować razem ok. 10 min.

Następnie przetrzeć, połączyć z wywarem z warzyw, zagotować, podprawić zawiesiną z mąki (w wer. lakto mąki i śmietany), ponownie zagotować, doprawić solą i cukrem do smaku. Przed podaniem dodać posiekaną zieloną pietruszkę. Podawać z makaronem, ryżem, łazankami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992

Twoje zapiski: