puszka.pl - pysznie!

Krem z soczewicy

Prosty do przygotowania, rozgrzewający krem z soczewicy.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy
3 marchewki
3 pietruszki
1/2 selera
por
ok. 3 cm imbiru
3 ząbki czosnku
łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
liść laurowy
majeranek
natka pietruszki
sól
pieprz
puszka mleka kokosowego

Przygotowanie:

Warzywa drobno kroimy i wrzucamy do garnka, dodajemy opukaną soczewicę, liść laurowy i posiekany imbir. Wlewamy ok. 1l wrzącej wody i gotujemy ok. 25 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy zmiażdżony czosnek, majeranek, sos sojowy,sól i pieprz, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy mleko kokosowe. Odstawić na 10 minut, a potem zblenderować.

Podawać z natką pietruszki i świeżym ciemnym
pieczywkiem (lub grzankami). Smacznego!
Nadesłał(a) QspolecznaLodz, dnia: 2013-03-22 17:45:41.625
Źródło/autor przepisu: Łódzka Kuchnia Społeczna 17.03.2013

Twoje zapiski: