Krem z soczewicy
Prosty do przygotowania, rozgrzewający krem z soczewicy.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
3 marchewki
3 pietruszki
1/2 selera
por
ok. 3 cm imbiru
3 ząbki czosnku
łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
liść laurowy
majeranek
natka pietruszki
sól
pieprz
puszka mleka kokosowego
Przygotowanie:
Warzywa drobno kroimy i wrzucamy do garnka, dodajemy opukaną soczewicę, liść laurowy i posiekany imbir. Wlewamy ok. 1l wrzącej wody i gotujemy ok. 25 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy zmiażdżony czosnek, majeranek, sos sojowy,sól i pieprz, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy mleko kokosowe. Odstawić na 10 minut, a potem zblenderować.
Podawać z natką pietruszki i świeżym ciemnym
pieczywkiem (lub grzankami). Smacznego!
Twoje zapiski: