puszka.pl - pysznie!

Muffinki cytrynowe z lukrem

Idealne na Wielkanoc :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 10-12 sztuk

ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka sojowego
5 łyżek oleju
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
starta skórka z 1 cytryny
sok z połowy cytryny
aromat cytrynowy

lukier:
5 łyżek cukru pudru
1/5 szklanki wody
aromat pomarańczowy

Przygotowanie:

Cytrynę oblewamy gorącą wodą, dokładnie myjemy i ścieramy na tarce skórkę. Łączymy suche składniki z mokrymi, dodajemy skórkę z cytryny.

Ciasto umieszczamy w formie do muffinek i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 st. C.

Cukier puder zalewamy gorącą wodą i mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy 3-4 łyżeczki aromatu. Dekorujemy wystudzone muffinki.
Nadesłał(a) Nula, dnia: 2013-03-22 17:32:22.021
Źródło/autor przepisu: http://weg-anka.blogspot.com/2013/03/muffinki-cytrynowe-z-lukrem.html

Twoje zapiski: