Muffinki cytrynowe z lukrem
Idealne na Wielkanoc :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
10-12 sztuk
ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka sojowego
5 łyżek oleju
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
starta skórka z 1 cytryny
sok z połowy cytryny
aromat cytrynowy
lukier:
5 łyżek cukru pudru
1/5 szklanki wody
aromat pomarańczowy
Przygotowanie:
Cytrynę oblewamy gorącą wodą, dokładnie myjemy i ścieramy na tarce skórkę. Łączymy suche składniki z mokrymi, dodajemy skórkę z cytryny.
Ciasto umieszczamy w formie do muffinek i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 st. C.
Cukier puder zalewamy gorącą wodą i mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy 3-4 łyżeczki aromatu. Dekorujemy wystudzone muffinki.
Twoje zapiski: