Delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach. Sernik idealny. Bez ciężkiej, tłustej masy, z odżywczymi nerkowcami. Na orzechowo-daktylowym spodzie, mocno truskawkowy. Bez pieczenia, z surowych składników. Pyszny.
* mogą być mrożone, wtedy należy je dobrze odsączyć z wody
Przygotowanie:
Spód: daktyle siekamy drobno. Wrzucamy orzechy, daktyle i sól do miski. Dokładnie blenderujemy. Powstała masa powinna być dość zwarta i nie rozpadać się. Następnie wykładamy ją do okrągłej formy (najlepiej o średnicy około 16 cm). Można ją wcześniej wyłożyć folią spożywczą, albo użyć tortownicy, wtedy folia jest niepotrzebna.
Masa serowa: nerkowce moczymy przez noc. Rozpuszczamy olej kokosowy. Wszystkie składniki (oprócz truskawek) wrzucamy do miski i blenderujemy na gładką masę. Może to trochę potrwać. Około 2/3 masy wykładamy do formy i wstawiamy do zamrażarki. Do reszty dodajemy truskawki i znów blenderujemy. Wyjmujemy nasz sernik z zamrażarki i dodajemy truskawkową masę. Wstawiamy z powrotem do zamrażarki na około 30 minut. Sernik możemy przechowywać w zamrażarce (wyjąć na około 30 min przed podaniem) lub w lodówce.