puszka.pl - pysznie!

Zupa z soczewicy z kapustą kiszoną

Błyskawiczna, pyszna i syta :) Bazuje na tym samym pomyśle co bulion ekspresowy - przesmażone warzywa, a szczególnie por, nadają tej zupie smaku. Do tego akcent kapusty kiszonej - niebo w gębie.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1/2 szkl. (100 g) lub trochę więcej kapusty kiszonej
1/2 szkl. soczewicy czerwonej
1/2 cebuli
mały por
malutka marchewka

odrobina oleju do smażenia
1 listek laurowy
2 ziela angielskie
3 szkl. wody/ bulionu
sól
pieprz
pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Cebulę, pora i marchewkę siekamy, przesmażamy z listkiem i zielem angielskim na odrobinie oleju. Kiedy warzywa zmiękną, a marchewka delikatnie przyblaknie, dodajemy z grubsza pokrojoną kapustę, soczewicę i wodę. Gotujemy aż soczewica będzie miękka. Doprawiamy do smaku.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2013-03-23 20:26:55.171
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: