puszka.pl - pysznie!

Paruppu Urundai Kuzhambu / Kuleczki ciecierzycowe w sosie pomidorowo-kokosowym

Może nie jest to najprostsze danie, ale absolutnie przepyszne. Warto!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

na kuleczki:
1 szklanka chana dal / ciecierzycy
3 suszone czerwone chili
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
1 średnia cebula, posiekana
1/4 szklanki posiekanych świeżych liści kolendry
10 świeżych liści curry posiekanych (jako zamiennik można zastosować liście bazylii z sokiem z ćwiartki cytryny)
sól do smaku

sos:
1 posiekana średnia cebula
2-3 duże pomidory, pokrojone w kostkę
5 ząbków czosnku
1 łyżka startego imbiru
2 zielone chili
owoc tamaryndowca wielkości wiśni (można pominąć, ewentualnie zastąpić sokiem z cytryny/limonki posłodzonym 1 łyżeczką cukru)
1/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka czerwonego chili w proszku
3 łyżeczki kolendry w proszku
2,5 cm laski cynamonu
2 goździki, zmiażdżone
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
2 łyżki posiekanych świeżych liści kolendry
10 listków curry (mogą być suszone i pokruszone lub zastąpione bazylią i sokiem z cytryny)

Do zmielenia:
3 łyżki wiórków kokosowych
5 orzechów nerkowca

Przygotowanie:

Przygotowanie kulek: moczymy chana dal na 2 godziny; jeżeli mamy ciecierzycę moczymy 3,5-4 godziny. Mielimy w robocie kuchennym z czerwonym chili i nasionami kopru włoskiego, bez dodawania wody. Do rozdrobnionej ciecierzycy dodajemy pokrojoną cebulę, kolendrę, liście curry (lub bazylii) i sól. Mieszamy i lepimy kulki wielkości małej limonki. Rozgrzewamy olej w woku lub rondelku. Smażymy w głębokim oleju do czasu aż zmienią kolor na jasnozłoty. Odsączamy i odkładamy na bok.

Przygotowanie sosu: blendujemy wiórki kokosowe i orzechy nerkowca, odstawiamy na bok. Moczymy tamaryndowca w 1/2 szklanki gorącej wody. Czekamy aż puści sok i odstawiamy (ewentualnie wymieszać sok cytrynowy z łyżeczką cukru).

Podgrzewamy trochę oleju, dodajemy pokruszone nasiona kopru włoskiego, cynamon i goździki. Kiedy przyprawy zaczną skwierczeć dodajemy posiekaną cebulę, zielone chili, czosnek i imbir. Smażymy przez 2 minuty aż cebula zmieni delikatnie kolor.
Dodajemy pomidory i smażymy aż zmienią się w papkę. Dodajemy kurkumę, chili i kolendrę w proszku i mieszamy przez minutę.
Dodajemy ekstrakt z tamaryndowca (lub cytrynę z cukrem) i 1,5-2 szklanki wody i sól. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut.

Następnie dodajemy pastę z kokosów i nerkowców i gotujemy kolejne kilka minut.

Dodajemy smażone kulki z ciecierzycy i gotujemy przez 2-3 minuty.
Dodajemy posiekaną kolendrę i liście curry. Zostawiamy na 5-10 minut, aby kulki nasączyły się sosem.

Wskazówki i uwagi:

Można podawać z ryżem.
Nadesłał(a) QspolecznaLodz, dnia: 2013-04-01 09:11:20.067
Źródło/autor przepisu: http://aromatic-cooking.blogspot.in/2013/02/paruppu-urundai-kuzhambu-lentil-balls.html

Twoje zapiski: