puszka.pl - pysznie!

Koreańska zupa - doenjang jjigae

Bardzo popularna zupa w Korei. Podaje się ją zwykle z miską ryżu (takiego "lepkiego" jak do sushi), ale jak wrzuci się dużo tofu to zapycha i bez ;) Tęskno mi strasznie za koreańską kuchnią, więc ostatnio postanowiłam zmontować sobie taką zupę w domu. Wyszła tak jak powinna, pycha. A co to jest pasta doenjang oraz więcej zdjęć do przepisu na blogu. Smacznego!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2

koreańskia pasta ze sfermentowanej soi doenjang - 2 łyżki stołowe
woda - ok. 3~4 kubki
naturalne tofu - 1/2 opakowania
cukinia - 1 mała lub 1/3 dużej
cebula - 1 mała
ostra zielona chili x1
ostra czerwona chili x1
koreańska pasta z chili gochujang [고추장] - 1 łyżka
sproszkowana chili gochugaru [고추가루] - 1/2 łyżki
czosnek - 1 ząbek
por lub zielona cebulka - kawałeczek

*W wersji na bogato można jeszcze dodać:
wodorosty dashima
grzyby shiitake - 2 suszone (lub inne dziwne grzyby, których nazw nawet nie znam;)
ziemniaka

Przygotowanie:

1. Pokroić wszystkie warzywa i tofu, czosnek wycisnąć.
2. Zagotować wodę w garnku. Dodać pastę ze sfermentowanej soi, tofu, cebulę i cukinię. Zagotować na dużym ogniu.
3. Dodać posiekane papryczki i por. Przyprawić pastą z chili, sproszkowanym chili i czosnkiem (jeśli ktoś źle znosi ostre potrawy radzę zredukować ilość chili w każdej postaci ;) Gdyby zupa była niesłona można dodać sosu sojowego (ja nie dodawałam, bo doenjang sam w sobie jest już dosyć słony). Gotować jeszcze przez 5~10 min na dużym ogniu i gotowe.
4. Smacznego!
Nadesłał(a) sunny lion, dnia: 2013-03-29 06:48:40.319
Źródło/autor przepisu: http://gangnamfreaks.blogspot.kr/2013/03/doenjangjjigae-czyli-przepis-na-pycha.html

Twoje zapiski: