puszka.pl - pysznie!

Krumpirusza - czyli paszteciki z ciasta francuskiego z ziemniakami

Krumpirusza jest popularnym "fast foodem" w Bośni i Hercegowinie. Ratowała mi życie, kiedy na horyzoncie nie było niczego w wersji wegańskiej. Tak sobie wyobraziłam jej wykonanie i smakuje prawie identycznie.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto francuskie (wegańskie)
2 ziemniaki
1 cebula
3 łyżki oleju
sól
pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy. Cebulkę posiekaną w kosteczkę podsmażamy do zarumienienia na małej ilości oleju. Ziemniaki "tłuczemy" z olejem, dodajemy soli, odrobinę pieprzu, podsmażoną cebulkę, mieszamy.

Ciasto francuskie dzielimy na małe kwadraciki, wypełniamy farszem, zaklejamy. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 15 minut.
Nadesłał(a) kiń, dnia: 2013-03-31 21:04:49.21
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: