puszka.pl - pysznie!

Tarta cytrynowa RAW

Bez mąki, cukru i piekarnika. Słodki kokosowo-migdałowy spód kontrastuje z orzeźwiającą, mocno cytrynową kremową masą. Tarta idealna, dużo lepsza niż wersja pieczona. Obecnie mój ulubiony deser.


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: 8

spód:
1 szklanka (90 g) wiórków kokosowych
1 szklanka migdałów (110 g)
1/2 szklanki daktyli (60 g)
1/4 łyżeczki soli

masa:
1 łyżeczka agaru*
1/4 szklanki wody
1/3 szklanki soku z cytryny (70 ml)
miąższ z jednej cytryny (około 50 g)
2-4 łyżki syropu z agawy**
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 łyżki masła kokosowego

*agar można zastąpić pektyną
** ilość syropu z agawy zależy od tego jak bardzo cytrynową masę chcemy uzyskać

Przygotowanie:

Spód: daktyle kroimy bardzo drobno. Następnie blenderujemy dokładnie wszystkie składniki (migdały, daktyle, wiórki kokosowe) aż powstanie zwarta masa. Wykładamy ją do tortownicy o średnicy około 16 cm robiąc dość grube brzegi. Wstawiamy do lodówki.

Masa: rozpuszczamy agar w gorącej wodzie (1/4 szklanki) i odstawiamy do ostygnięcia. 3 łyżki masła kokosowego rozpuszczamy, czyli robimy olej, a jedną zostawiamy w postacie stałej. Mieszamy wszystkie składniki i blenderujemy na jednolitą masę. Zalewamy spód i ostawiamy do lodówki na 4-6 godzin aż masa cytrynowa stężeje.

Wskazówki i uwagi:

Całość (8 porcji):
2041 kcal
białko: 30 g; tłuszcze: 172 g; węglowodany: 139 g, błonnik: 42 g;
żelazo: 7,3 mg; wapń: 331 mg; cynk: 3,6 mg

1 porcja:
255 kcal
białko: 3,75 g; tłuszcze: 21 g; węglowodany: 17 g, błonnik: 5,2 g;
żelazo: 0,9 mg; wapń: 41 mg; cynk: 0,45 mg
Nadesłał(a) readeat, dnia: 2013-04-04 05:32:59.875
Źródło/autor przepisu: http://readeat.pl/tarta-cytrynowa-raw/

Twoje zapiski: