Bez mąki, cukru i piekarnika. Słodki kokosowo-migdałowy spód kontrastuje z orzeźwiającą, mocno cytrynową kremową masą. Tarta idealna, dużo lepsza niż wersja pieczona. Obecnie mój ulubiony deser.
masa: 1 łyżeczka agaru*
1/4 szklanki wody
1/3 szklanki soku z cytryny (70 ml)
miąższ z jednej cytryny (około 50 g)
2-4 łyżki syropu z agawy**
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 łyżki masła kokosowego
*agar można zastąpić pektyną
** ilość syropu z agawy zależy od tego jak bardzo cytrynową masę chcemy uzyskać
Przygotowanie:
Spód: daktyle kroimy bardzo drobno. Następnie blenderujemy dokładnie wszystkie składniki (migdały, daktyle, wiórki kokosowe) aż powstanie zwarta masa. Wykładamy ją do tortownicy o średnicy około 16 cm robiąc dość grube brzegi. Wstawiamy do lodówki.
Masa: rozpuszczamy agar w gorącej wodzie (1/4 szklanki) i odstawiamy do ostygnięcia. 3 łyżki masła kokosowego rozpuszczamy, czyli robimy olej, a jedną zostawiamy w postacie stałej. Mieszamy wszystkie składniki i blenderujemy na jednolitą masę. Zalewamy spód i ostawiamy do lodówki na 4-6 godzin aż masa cytrynowa stężeje.