puszka.pl - pysznie!

Ciasto bakaliowe z polewą kakaową

Ciasto z wyglądu przypomina piernik, ale to chyba ze względu na zawartość banana i sody do pieczenia. Ciasto idealne do spożycia dnia następnego.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
2 kubki/szklanki mąki self rising (1 kubek mąki zwykłej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/4 łyżeczki soli)
1/2 kubka/szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 bardzo dojrzały banan
1 kubek/szklanka mleka sojowego
duża garść bakalii (ja użyłam rodzynek, suszonych moreli i borówek)

polewa:
kakao
6 łyżek mleka sojowego
2 łyżki niepełne masła sojowego lub innego roślinnego
4-5 łyżek cukru pudru
garść orzechów pecan

Przygotowanie:

Mąkę przesiać przez sitko do misy, wymieszać wszystkie suche skladniki. Banana rozgnieść widelcem bardzo dokładnie na gładką masę i dodać do misy wraz z mlekiem. Suszone owoce zalać na chwilę wrzątkiem. Ciasto wymieszać łyżką aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Odsączyć owoce i wymieszać z ciastem.

Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem roślinnym. Piec w temp. ok. 180 stopni C przez ok. 40 minut. W tym wypadku metoda suchego patyczka się nie sprawdziła, ponieważ na patyczku były odrobiny ciasta, ale ciasto po odparowaniu i wystygnięciu było dobre. Ja z reguły sprawdzam ciasta metodą "naciskową", czyli naciskam ciasto z góry, jeżeli nie "odbija", to znaczy że jeszcze musi w piecu posiedzieć parę minut.

Następnie, gdy ciasto dobrze wystygnie (np. dnia następnego), przygotowujemy polewę. Orzechy tniemy na pół, wzdłuż. W małym rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim cukier puder. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy masło i również rozpuszczamy. Proponuję mieszać polewę nie łyżką, tylko ubijaczką, będzie efektywniej. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą, ściągamy rondelek z ognia. Wsypujemy kakao przez sitko, aby nie porobiły się grudki. Dodajemy je tak długo aż masa będzie odpowiednio gęsta. Kiedy masa będzie ładnie rozmieszana, dodajemy orzechy, mieszamy i po delikatnym przestygnięciu masy polewamy nią ciasto.

Wskazówki i uwagi:

Mąki użyłam tzw. self rising, czyli od razu wymieszanej z proszkiem do pieczenia, ale pomimo to i tak dosypałam extra proszku. Z reguły, aby zrobić samemu self rising flour, musimy na 1 kubek mąki użyć 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1/4 łyżeczki soli. Jeżeli używacie mąki zwyklej, weźcie proszę poprawkę na podaną ilość sody i proszku do pieczenia.
Nadesłał(a) WegaPaniDomu, dnia: 2013-04-21 00:09:53.853
Źródło/autor przepisu: http://weganskapanidomu.blogspot.co.uk/

Twoje zapiski: