puszka.pl - pysznie!

Ryż z warzywami po indyjsku

Przepis ten zaadaptowałam z książki "Kuchnia Kriszny". Kilkanaście lat temu książka ta była dla mnie jedynym źródłem przepisów wegetariańskich. W kuchni indyjskiej znamiennym jest to, ze przyprawy są podprażane na patelni na samym początku gotowania, później dodaje się pozostałe składniki.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka brązowego ryżu
1 cebula
mała papryka czerwona (słodka)
1 średniej wielkości kabaczek/cukinia
kawałek selera korzennego
1 duża pietruszka (korzeń)
2 marchewki
1,5 cm kawałek świeżego imbiru
pol papryczki chili
przyprawy: chili, kminek, kumin (kmin rzymski), kurkuma
olej do smażenia
kostka rosołu wegańskiego

Przygotowanie:

Cebulę podsmażyć na oleju, dodać pociachany imbir i papryczkę chili oraz pozostałe przyprawy (po łyżeczce każdej). Podsmażyć przez moment, aby uaktywnić olejki eteryczne zawarte w przyprawach. Następnie wlać do garnka (całość nie zmieści się nam w patelni) taką ilość oleju, aby przykrywał dno i aby przyprawy się nie przypaliły. Musimy cały czas je mieszać.
Potem wsypujemy do garnka ryz i podsmażamy przez chwilę, aby przeszedł aromatem przypraw. W międzyczasie przygotowujemy ok. dwie szklanki rosołu wegańskiego i zalewamy nim ryż z przyprawami.

Uwaga! Przy wlewaniu rosołu musimy uważać, aby się nie poparzyć, ponieważ zajdzie gwałtowna reakcja przy wlewaniu cieczy do oleju, będzie pryskać.

Mieszamy wszystko razem, dodajemy pozostałe pociachane warzywa i przykrywamy pokrywką. Dusimy tak długo aż warzywa będą miękkie, a ryż ugotowany.

Wskazówki i uwagi:

Można posolić i popieprzyć do smaku.
Nadesłał(a) WegaPaniDomu, dnia: 2013-04-26 20:59:32.989
Źródło/autor przepisu: http://weganskapanidomu.blogspot.co.uk

Twoje zapiski: