4/5 szklanki soczewicy czerwonej
1/5 szklanki siemienia lnianego
0,5 dużej cebuli lub jedna mała
1 jajko (z chowu wolnowybiegowego)
1 łyżeczka suszonych warzyw bulionowych (ja użyłam domowej roboty, coś jak Mrs Dash, jeśli ktoś nie posiada można nabyć suszone warzywa w markecie i je zblenderować)
1 łyżeczka kminku
0,5 łyżeczki kolendry
kurkuma
sól
pieprz
odrobina tłuszczu do smażenia cebuli
Przygotowanie:
1. Soczewicę z siemieniem lnianym zalewamy wodą i gotujemy, aż soczewica będzie miękka, po czym odcedzamy.
2. Cebulę kroimy w kostkę, solimy do smaku, dodajemy suszone warzywa i dusimy pod przykryciem. Kiedy cebula będzie miękka, dodajemy jajko i czekamy, aż całkowicie się zetnie (oczywiście mieszając).
3. Wrzucamy cebulę i soczewicę do jednego naczynia. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, kminkiem i kolendrą, po czym wszystko razem dokładnie blenderujemy.