puszka.pl - pysznie!

Żurek na serwatce z ziemniakami i suszonymi grzybami


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

żur kiszony
10 g suszonych grzybów
0,5 selera
1 pietruszka
1 l wywaru z warzyw
0,5 l serwatki
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
1 łyżka mąki
1 szkl. śmietany
sól
cukier
pieprz
+ ziemniaki

Przygotowanie:

Grzyby opłukać, namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, pokroić w paski. Seler i pietruszkę ugotować na wywarze z warzyw, przetrzeć, dodać serwatkę, wywar, grzyby, roztarty z solą czosnek, żurek do smaku. Olej rozetrzeć z mąką, rozprowadzić śmietaną, dodać do żurku, zagotować, doprawić do smaku.

Podawać z ziemniakami oddzielnie ugotowanymi.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-13 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992

Twoje zapiski: