żur kiszony
10 g suszonych grzybów
0,5 selera
1 pietruszka
1 l wywaru z warzyw
0,5 l serwatki
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
1 łyżka mąki
1 szkl. śmietany
sól
cukier
pieprz
+ ziemniaki
Przygotowanie:
Grzyby opłukać, namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, pokroić w paski. Seler i pietruszkę ugotować na wywarze z warzyw, przetrzeć, dodać serwatkę, wywar, grzyby, roztarty z solą czosnek, żurek do smaku. Olej rozetrzeć z mąką, rozprowadzić śmietaną, dodać do żurku, zagotować, doprawić do smaku.
Podawać z ziemniakami oddzielnie ugotowanymi.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2000-12-13 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992