puszka.pl - pysznie!

Sałatka z pęczaku z marchewką

przepisy pochodzą ze strony mniammniam.pl są na tyle ciekawe, a sam pęczak jest smaczny, że postanowiłam podać dalej przepis. Dziękuje bardzo Panu Grzegorzowi za te dobrodziejstwa :-)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 szklanki pęczaku
1,25 szklanki wody + 0,5 łyżeczki soli + 1 łyżka oliwy

4 średnie marchewki (w sezonie - pęczek młodej, drobnej)
1 mała czerwona cebula
garść czarnych oliwek
1/4 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
2 szczypty harissy
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka soku z cytryny
oliwa z oliwek

+ garść listków świeżych ziół: kolendry, natki pietruszki, mięty
+ do podania: gęsty jogurt naturalny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Pęczak dokładnie przebierz, opłucz, zalej wodą i odstaw na przynajmniej trzy godziny. Po tym czasie odcedź. Zagotuj 1,25 szklanki wody z dodatkiem 0,5 łyżeczki soli i łyżki oliwy. Do wrzątku wsyp kaszę i gotuj do miękkości - około 15 minut (powinna wchłonąć cały płyn). Odstaw do przestudzenia.

Gdy kasza stygnie, przygotuj pozostałe składniki. Oskrobaną marchew ugotuj, najlepiej na parze, na półtwardo. Młodą zostaw w całości lub, jeśli jest ciut większa, przekrój wzdłuż na pół, a zimową pokrój w dość grube, ukośne plastry. Cebulę pokrój w piórka, a oliwki w plasterki. Kumin i ziarna kolendry upraż na rozgrzanej, suchej patelni.

Ostudzoną kaszę wymieszaj z marchwią, cebulą i oliwkami. Przypraw solą, pieprzem, harissą, kuminem, kolendrą, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Posyp listkami świeżych ziół. Podawaj z porcją gęstego jogurtu.
Nadesłał(a) Midsummer_Night, dnia: 2013-06-17 10:29:38.245
Źródło/autor przepisu: mniammniam.pl

Twoje zapiski: