2 łyżki miodu lub słodu
sok z połowy cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki dużych rodzynek
1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
1/2 szklanki suszonych moreli
1/2 szklanki suszonych śliwek
Przygotowanie:
Pęczak dokładnie przebierz, opłucz, zalej wodą i odstaw na przynajmniej trzy godziny. Po tym czasie odcedź. Zagotuj 1,25 szklanki wody z dodatkiem pół łyżeczki soli i łyżki oliwy. Do wrzątku wsyp kaszę i gotuj do miękkości - ok. 15 minut (powinna wchłonąć cały płyn).
Jeszcze ciepły wymieszaj z miodem (lub słodem), sokiem cytrynowym oraz cynamonem i odstaw do przestudzenia. Rodzynki, orzechy i pokrojone w ćwiartki morele oraz śliwki wymieszaj z kaszą. Ozięb kilkanaście minut w lodówce. Sałatkę podawaj udekorowaną listkami melisy.
Nadesłał(a) Midsummer_Night,
dnia: 2013-07-01 22:53:29.394
Źródło/autor przepisu: Dziękuje autorowi p. Grzegorzowi za dodanie przepisu na stronę mniammniam.pl