ciasto parzone (choux pastry): 200 g mąki
150 g masła
350 ml wody
6 jaj
szczypta soli
płaska łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło pokrojone na kawałki i rozpuszczamy na niedużym gazie często mieszając. Zestawiamy z ognia, dodajemy przesianą przez sito mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na początku wygląda to słabo, ale intensywne mieszanie sprawia, że powstaje gładka lśniąca masa. Następnie: przełożyć do miski i pozostawić do ostygnięcia.
Do ostudzonego ciasta dodać sól i cukier waniliowy, wbić jedno jajko i dokładnie wyrabiać drewnianą łyżką. Ważne jest, aby wbijać po jednym jajku i dokładnie wymieszać przed dodaniem następnego.
Na papierze do pieczenia ułożyć kuleczki z ciasta - wielkości dorodnej truskawki. Do tego celu używamy rękawa lub dwóch łyżek (pocierając jedną o drugą, formujemy kulkę i kładziemy ją na papier). Między kulkami zostawiamy odstępy, bo ciasto w piecu będzie rosnąć.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C, po włożeniu babeczek zmniejszamy temperaturę do 180 st. C. Pieczemy około 15-20 minut, aż będą złote. Jeśli po wyciągnięciu z pieca babeczki się zapadają to znaczy, że zbyt krótko przebywały w piecu. Przed nadzianiem zostawić do ostygnięcia.
Wskazówki i uwagi:
Przekrojoną na pół babeczkę możemy nadziać tym, co podpowiada nam wyobraźnia, dobrze sprawdza się bita śmietana, kremy, budyń, lody. Wierzch polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem.
Nadesłał(a) ryfka,
dnia: 2013-04-21 11:31:17.479
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.